English Important Questions for RBI Assistant, NABARD Grade A and SBI Clerk 2020

0
241

Exams like RBI Assistant, SBI Clerk, and NABARD Grade A are approaching soon in the coming months. It is advised to do not let this opportunity slip away from your hands and prepare accordingly. English being one of the toughest sections in banking exams needs enough preparation in order to boost the score. We have come up with some important questions on Errors Correction which will surely help in the coming prelims exams of SBI, RBI and NABARD Grade A 2020. Detailed solutions of each question are given to help aspirants understating the errors.

Directions (1-5): In each of the questions, a sentence is divided into five parts namely A, B, C, D, and E in which two of the parts have some grammatical or contextual errors in them. You have to identify which pair among the given alternatives represents the parts that contain those errors. If none of the parts has any error, then, mark option 5, i.e., ‘No error’ as your answer.

1.  The Iraqi Parliament on (A) Sunday voted of expel the (B) US troops from its territory which have be there (C) to help the Iraq dispensation fight (D) the Islamic State terror group (E).

1) A & C

2) C & D

3) A & E

4) B & C

5) No error

Ans:4

A- This part is correct in all forms.

B- The sentence is referring to the reason for voting, so, ‘voted to expel the’ should be used instead of ‘voted of expel the’.

C- There is an error in the part ‘have be there’. The correct usage is ‘have been there’.

The Iraqi Parliament on Sunday voted to expel the US troops from its territory which have been there to help the Iraq dispensation fight the Islamic State terror group.

D & E- These parts are already correct.

The Iraqi Parliament on Sunday voted to expel the US troops from its territory which have been there to help the Iraq dispensation fight the Islamic State terror group.

2. Describe the election as “a U.S. Brexit,”  (A) the authors warned that much (B) of the risk would arise from (C) the result being contested — whether  (D) or not Trump emerged victory (E).

1) B & D

2) A & C

3) A & E

4) C & D

5) No error

Ans:3

The authors are explaining the way in which they see the election as which means the sentence needs a verb, i.e., ‘describing’. So, instead of a noun ‘describe’, ‘describing’ which is a verb should be used.

B- This part is correct.

C- This part is also correct.

D -there is no error in this part also.

E- This part also needs an adjectives to show the way in which Trump will emerge, hence, ‘victorious’  which is an adjective should be used instead of ‘victory’.

This makes option 3 as the correct answer.

Describing the election as “a U.S. Brexit,”  the authors warned that muchof the risk would arise from the result being contested — whether  or not Trump emerged victorious.  

3.   Milk makers in the United States are (A) disappearing as consolidation in (B) the industry and changing consumer (C) tastes have made it tougher (D) for small farms to survive.(E)

1) A & B

2) B & C

3) C & D

4) D & E

5) No error

Ans:5

All parts of the sentence are in correct form, hence, option 5 is the correct answer.

4.  There have been regular low-intensity (A) skirmishes among Iran and the US in (B) the Gulf waters and in Iraq (C) itself ever since Trump reinstated (D) sanctions on Iran at November 2018 (E).

1) B & C

2) A & D

3) C & E

4) B & D

5) No error

Ans:4

B-This part is talking about the tensions going on between two countries, so, ‘between’ should be used instead of ‘among’, hence, ‘skirmishes between Iran and the US’ is the correct usage.

D-The part is referring to the period in which the sanctions were reinstated not the particular time. In this sense, ‘in November’ is the correct usage.

There have been regular low-intensity skirmishes between Iran and the US in the Gulf waters and in Iraq itself ever since Trump reinstated sanctions on Iran in November 2018.

5. Cyclical companies, such as machinery companies (A) Caterpillar and Eaton, as well as (B) commodity chemical companies such as (C) Dow, depends on the business cycle and the (D) strength for the economy in order to grow (E).

1) A & C

2) B & E

3) D & E

4) C & D

5) No error

Ans:3

A- This part is correct.

B- This part is also correct.

C- This part is also correct in all forms.

D-  The subject ‘cyclical companies’ is plural in nature (as it is referring to more than one cyclical company), so, the verb must be in plural form, hence, ‘depend on the business cycle ‘ should be used instead of ‘depends on the business cycle’’.

E- The corre3ct preposition that should be used here is’ of’ as ‘of’ is used to indicate the objective relation and the sentence is also referring to the relation between the economy and its strength for the growth of companies. ‘the strength of the economy’ is the correct usage.

So, clearly the errors lie in the parts D & E

Cyclical companies, such as machinery companies Caterpillar and Eaton, as well as commodity chemical companies such as Dow, depend on the business cycle and the strength of the economy in order to grow.

Directions (6-10): In the questions given below, a sentence is given which is divided into four parts. One of the parts may contain an error. Identify the part that contains the error and mark that as the answer. Ignore errors of punctuation. In case the sentence is correct as it is, mark option ‘5’, i.e., ‘No error’ as the answer.

Note- the words in bold are grammatically and contextually correct.

6.  Clear messaging through the platform provided by the budget will being of immense help in reviving sentiments.

1) Clear messaging through

2) provided by the

3) budget will being of 

4) immense help in

5) No error

Ans:3

The error lies in the part ‘will being of immense help’. The correct usage is will be of immense help’.

Clear messaging through the platform provided by the budget will be of immense help in reviving sentiments.

7. After submitting term sheets worth hundreds of millions of dollars, according to Axios, SoftBank ultimately walked away on investing in three startups.

1) After submitting term sheets

2) millions of dollars,

3) SoftBank ultimately walked away

4) on investing in three startups

5) No error

Ans:4

The error lies in the part ‘walked away on investing’. The correct preposition should be ‘from’. ‘Softbank walked away from investing’.

After submitting term sheets worth hundreds of millions of dollars, according to Axios, SoftBank ultimately walked away from investing in three startups.

8. The U.S. carmaker’s venture into the world’s second largest economy has been welcome by Chinese EV start-ups hoping to get a boost from interest in new energy vehicles.

1) The U.S. carmaker’s venture into

2) second-largest economy has been welcome by

3) Chinese EV start-ups hoping to get a

4) in new energy vehicles.

5) No error

Ans:2

According to grammar rules, after has/ have been, participle form of verb should be used, hence, ‘has been welcomed’ is the correct usage instead of ‘has been welcome’.

 The U.S. carmaker’s venture into the world’s second largest economy has been welcomed by Chinese EV start-ups hoping to get a boost from interest in new energy vehicles.

9. Australia, world’s largest coal exporter, has made light of its history responsibility for greenhouse gas emissions citing a low share in total global carbon output.

1) Australia, world’s largest

2) has made light of its history

3) for greenhouse gas emissions

4) citing a low share in total

5) No error

Ans:2

‘History’ is a noun while the sentence needs and adjective as it is ‘describing’ the type of responsibility that Australia has concerning greenhouse gas emissions. So, ‘historic’ which is an adjective should be used instead of ‘history’ which is a noun.

Australia, world’s largest coal exporter, has made light of its historic responsibility for greenhouse gas emissions citing a low share in total global carbon output.

10.   While the slowdown in economic momentum has been evident of more than a year, new challenges have emerged in terms of hardening prices of food articles and fuel. 

1) in economic momentum has been

2) evident of more than a year, new

3) in terms of hardening pieces

4) of food articles and fuel

5) No error

Ans:2

The sentence is saying that the slowdown in economic momentum is evident since some time (i.e. more than a year). In this sense, the correct preposition is ‘for’ instead of ‘of’

While the slowdown in economic momentum has been evident for more than a year, new challenges have emerged in terms of hardening prices of food articles and fuel.

 While the slowdown in economic momentum has been evident for more than a year, new challenges have emerged in terms of hardening prices of food articles and fuel.

Also Read:

English Questions(New Patten) for RBI Assistant, SBI Clerk

Reasoning Questions( Puzzles)

Get Free Online Test Series, Daily GK Update, PIB Current Affairs, Banking Awareness as well as latest updates for Bank PO, Bank Clerk, SSC, RBI, NABARD and Other Government Jobs.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of