SSC CGL Recruitment 2021: Previous Year Papers and Sample Questions

0
115

The SSC CGL exam is one of the most sought after government exam among aspirants in India. It is also popular because it gives Class 10 & Class 12 pass candidates an opportunity to get government jobs in Group B and Group C. Therefore, every year lakhs of candidates appear for this exam thereby increasing the competition way higher than expected.

In this article, we are going to discuss the significance of the previous year papers and how they play an important role in your preparation for the SSC CGL 2021 exam.

SSC CGL Recruitment 2021: Previous Year Papers

SSC CGL Previous Year Papers

Previous year papers play a crucial role in the preparation of any government exam and SSC CGL is no different. Previous year papers are the best source to understand the exam pattern and the type of questions that can be asked in the exam. 

Why should you focus on the SSC CGL Previous Year Papers?

  • Helps you to identify topics that hold more weightage.
  • To spot your strengths/weaknesses and work on the same.
  • To practice questions of various difficulties.

One interesting fact about SSC is that they tend to repeat its previously asked questions. This makes the SSC CGL previous year papers even more relevant to your exam preparation.

Let us now look at the subject-wise and topic wise breakdown of the questions asked in the SSC CGL Exam 2020 (Tier 1).

English Language

It can be seen from the table below, that the questions have been asked from the basic grammar topics and there was no Reading Comprehension. This makes the level of the English language section easy.

TopicsNo. Of Questions askedLevel Of Exam
Fill in the Blanks2Easy
Sentence Improvement2Easy-moderate
Error Detection2Easy-moderate
Sentence Rearrangement2Easy
Idioms and Phrases2Easy
Synonyms2Easy
Antonyms2Easy
Active Passive1Easy
Narration1Easy
One Word2Easy
Spelling Correction2Easy
Cloze test5Easy
Total Questions25Easy

Quantitative Aptitude

Maximum questions in this section were asked from Data Interpretation, Trigonometry, Mensuration and Algebra. Moreover, you should also focus on other topics that are mentioned in the table below. The overall level of this section was easy-moderate.

TopicsNo. Of Questions askedLevel of Exam
Ratio2Easy
Average1Easy
Number System2Easy
Simplification1Easy
Time & Work1Easy-moderate
Time, Speed & Distance1Easy-moderate
S.I./C.I1Moderate
Profit & Loss2Easy
Geometry2Easy
Mensuration3Easy-moderate
Trigonometry3Easy-moderate
Percentage1Easy
Algebra3Easy-moderate
DI4Easy-moderate
Total questions25Easy-moderate

Reasoning Ability

It is evident from the table below that most of the questions were asked from Analogy, Coding-Decoding and Mathematical Operations. The level of difficulty of this section was easy.

TopicsNo. Of Questions askedLevel Of Exam
Analogy3Easy
Odd One Out2Easy
Series1Easy
Statement & Conclusions1Easy
Sequence (Acc. to Dictionary)1Easy
Coding-Decoding3-4Easy-moderate
Mathematical Operations2-3Easy
Blood Relation1Easy
Mirror Image1Easy
Venn Diagram1Easy
Paper Folding Image1Easy
Missing Term2Easy
Hidden Figure1Easy
Cube1Easy
Counting Figure [Rectangle]1Easy
Complete Figure1Easy
Total Questions25Easy

SSC CGL Previous Year Papers: Sample Questions

Reasoning Ability

Q1) Select the combination of letters that when sequentially placed in the blanks of the given series will complete the series.

L_UA_Z_N_AP_L_U_PZ

  1. P, N, L, Z, U, A, N
  2. N, P, L, U, Z, N, A
  3. P, L, U, Z, N, A, N
  4. N, L, P, A, N, U, Z

Ans: b

Q2) Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number.

  1. 121
  2. 201
  3. 210
  4. 112

Ans: d

Quantitative Aptitude

Q1) Length of each side of a rhombus is 13 cm and one of the diagonals is 24 cm. What is the area (in cm2) of the rhombus?

  1. 240
  2. 60
  3. 300
  4. 120

Ans: d

Q2) When x is subtracted from each of 19, 28, 55 and 91, the numbers obtained are in proportion. What is the value of x?

  1. 8
  2. 7
  3. 9
  4. 5

Ans: b

English

Sentences of a paragraph are given below in jumbled order. Arrange the sentences in the right order to form a meaningful and coherent paragraph.

Q1) A.   When we got near, we saw steam rising from hot springs. B.   We saw in the distance a great column of smoke. C.   We wondered if it came from a chimney or a burning house. D.   We thought of taking a bath in the hot water.

  1. ACDB
  2. ABCD
  3. BCAD
  4. BCDA

Ans: c

Select the most appropriate synonym of the given word.

Q2) Generic

  1. Specific
  2. Precise
  3. Definite
  4. Universal

Ans: d

General Awareness

Q1) In which of the following years was the Planning Commission of India set up?

  1. 1945
  2. 1950
  3. 1958
  4. 1962

Ans: b

Q2) Who among the following won the ‘3rd Rabindranath Tagore Literary Prize’ for his novel ‘The City and The Sea’ in December 2020?

  1. Shekhar Gupta
  2. Raj Kamal Jha
  3. Rajdeep Sardesai
  4. Siddharth Sharma

Ans: b

Q3) In Leh, the first ever ice climbing festival was celebrated in ______ valley in January 2021.

  1. Ripchar
  2. Markha
  3. Nubra
  4. Dras

Ans: c

Study with ixamBee for SSC CGL

If you are still having any trouble in solving such questions, then ixamBee is here for you. You can to take a look at ixamBee’s SSC CGL previous year question papers. These are absolutely free.

If the need arises, you can also seek expert guidance regarding SSC CGL preparation here.

We also encourage you to take the SSC CGL Tier 1 Exam Mock Tests as giving mock tests will assist you in identifying your weak areas and judge your preparation before the exam. These mock tests are free.

At ixamBee, you can find free Online Test Series, GK updates in the form of BeePedia, as well as latest updates for SBI PO, Bank Clerk, SSC, RBI, NABARD, and Other Government Jobs.

Also Read

Notification, Exam Date, Exam Pattern and All Details: SSC CGL 2021-22

Exam Analysis & Cut-off (2020): SSC CGL Recruitment 2021

How to Crack SSC CGL in First Attempt?

Life of SSC CGL- Assistant Enforcement Officer (AEO)

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments