English Questions (New Pattern) for SBI Clerk, RBI Assistant and NABARD Grade A

0
1363

English Language is one such section which can be mastered only through practice. Mugging up rules will be of no use if you don’t know its usage. In the past few exams is the observed that the level of the English language has subsequently increased, thus, making it difficult to score but, with regular practice you can increase score in this section which thereafter add to your overall score in the exam. Given below are 10 important questions of new pattern which will help you in the upcoming mains examination of SBI Clerk and RBI Assistant 2020. the ideal time to solve of them is 5 minutes.

1.  Many investors have given up on Western Europe, citing concerns over Brexit, trade wars, weak ____________I__________ governments, mounting debts and the apparent inability of the European Central Bank to __________II_________ the growth and inflation that it craves.

I II
(A) coalition (D) expatiate
(B) attributed (E) conjure
(C) imputed (F) amplified

1) B-F

2) C-D

3) A-F

4) B-E

5) A-E 

Ans:5

Coalition- a combination or alliance, especially a temporary one between persons, factions, states, etc.

Attributed- assigned to source

Imputed- assigned to source

Expatiate-elaborate

Conjure-implore

Amplified- increased in size or effect

The correct word that can fill first blank meaningfully and contextually is definitely A. The alternatives that come with A are F & E among which E fills the second blank correctly.  Hence, option 5 can fill the blanks both grammatically and contextually correct making option 5 the correct answer.

2.  No one was immediately reported hurt in the __________I________ and security staff had __________II__________ to inside the embassy earlier, soon after protesters gathered outside.

I II
(A) mollify (D) crater
(B) rampage (E) flunk
(C) cajole (F) withdrawn

1) A-D

2) C-E

3) B-F

4) C-F

5) B-D

Ans:3

Mollify-appease

Rampage- a course of violent, riotous, or reckless action or behaviour

Cajole-attempt to coax or flatter

Flunk-to be unsuccessful

Crater-hole or depression

Withdrawn- to move back or away (as from something difficult, dangerous, or disagreeable)

The correct word that can fill first blank meaningfully and contextually is definitely B. The alternatives that come with B are F & D among which F fills the second blank correctly.  Hence, option 3 can fill the blanks both grammatically and contextually correct making option 3 the correct answer.

3.  Apple stock is on __________I_________ to close out a year of explosive growth, and another key __________II__________ has reached a historic high, too.

I II
(A) crammed (D) scouring
(B) forgoing (E) metric
(C) pace (F) statuesque

1) B-D

2) C-E

3) A-F

4) B-E

5) A-D 

Ans:2

Crammed-compressed

Forgoing-give up

Pace- a rate of activity, progress, growth, performance, etc.; tempo.

Scouring-searching thoroughly

Metric-measure

Statuesque-tall and dignified

The correct word that can fill first blank meaningfully and contextually is definitely C. The alternatives that come with C is only E. Hence, option 2 can fill the blanks both grammatically and contextually correct making option 2 the correct answer.

4. Prime launched in 2005, ___________I_________ consumers with two-day delivery and ___________II__________ their appetites for the parade of delivered goods.

I II
(A) reckoning (D) vociferate
(B) tantalizing (E) privilege
(C) prattle (F) whetting

1) A-D

2) C-E

3) B-F

4) C-F

5) B-D  

Ans:3

Reckoning-calculating

Tantalizing- having or exhibiting something that provokes or arouses expectation, interest, or desire, especially that which remains unobtainable or beyond one’s reach

Prattle- unintelligible or meaningless talk

Vociferate-to speak or cry out loudly or noisily

Grunt- to speak softly and unclear

Whetting- stimulating

The correct word that can fill first blank meaningfully and contextually is definitely B. The alternatives that come with B are F & D among which F fills the second blank correctly.  Hence, option 3 can fill the blanks both grammatically and contextually correct making option 3 the correct answer.

5. President Donald Trump is facing __________I__________ for retweeting over the weekend a post that revealed the name of the supposed whistleblower whose report ____________II____________ the Ukraine investigation that eventually led to Trump’s impeachment.

I II
(A) insurmountable (D) pendulous-hanging
(B) vendetta (E) dangling
(C) recoil (F) triggered

1) C-F

2) B-E

3) A-D

4) C-D

5) A-E 

Ans:1

Insurmountable- unreachable

Vendetta- an often prolonged series of retaliatory, vengeful, or hostile acts or exchange of such acts

Recoil- drawing back

Pendulous-hanging

Dangling-supported from above

Triggered-caused to happen

The correct word that can fill first blank meaningfully and contextually is definitely C. The alternatives that come with C are F & D among which F fills the second blank correctly. Hence, option 1 can fill the blanks both grammatically and contextually correct making option 1 the correct answer.

6. When a priest with ___________I_________ eyes and a ready smile happened by and offered the family a ___________II__________ home, they could not have been happier.

I II
(A) crinkly (D) ordination
(B) elicit (E) consecration
(C) educe (F) ride

1) C-E

2) B-D

3) A-D

4) C-F

5) A-F

Ans:5

Crinkly-wavy

Elicit-draw out

Educe-conclude

Ordination-an installation

Consecration- sanctification

Ride-drive

The correct word that can fill first blank meaningfully and contextually is definitely A. The alternatives that come with A are D & F among which F fills the second blank correctly.  Hence, option 5 can fill the blanks both grammatically and contextually correct making option 5 the correct answer.

7.  Google Health and Microsoft HealthVault are among the biggest __________I________ , given the initial __________II__________ and promise.

I II
(A) tumult (D) hype
(B) laudable (E) pestered
(C) imbroglios (F) outcry

1) A-E

2) C-D

3) A-F

4) B-D

5) C-E 

Ans:2

Tumult-uproar

Laudable-admirable

Imbroglios-confused heaps

Hype-extensive publicity

Pestered-harass

Outcry-exclamation.

The correct word that can fill first blank meaningfully and contextually is  C. The alternatives that come with C are D & E among which D fills the second blank correctly.  Hence, option 2 can fill the blanks both grammatically and contextually correct making option 2 the correct answer.

8. Many demonstrators complain that Beijing and Lam’s government are ___________I__________ the autonomy and Western-style civil liberties the city enjoys, in contrast to the party’s strict ___________II________ rule in mainland China.

I II
(A) acknowledged (D) suffrage
(B) catastrophic (E) extradition
(C) eroding (F) authoritarian

1) B-F

2) C-F

3) A-D

4) B-E

5) C-D 

Ans:2

Acknowledged-widely recognised

Catastrophic-destructive

Eroding-deteriorating

Suffrage-legal right

Extradition-expulsion

Authoritarian-domineering

The correct word that can fill first blank meaningfully and contextually is definitely C. The alternatives that come with C are F & D among which F fills the second blank correctly.  Hence, option 2 can fill the blanks both grammatically and contextually correct making option 2 the correct answer.

9.  The move further ___________I___________ ties between Taiwan and Beijing, which suspects Taiwan President Tsai Ing-wen of pushing for the island’s formal independence and has __________II_________ pressure on her since she took office in 2016.

I II
(A) vicinity (D) ramped up
(B) strains (E) off ramp
(C) infiltration (F) trump up

1) B-D

2) A-F

3) B-E

4) C-D

5) A-E  

Ans:1

Vicinity-local area

Strains-stresses

Infiltration-aggression

ramped up- increase

off ramp- a road leading off a main highway, freeway, etc.

trump up-made-up

The correct word that can fill first blank meaningfully and contextually is definitely B. The alternatives that come with B are D & E among which D fills the second blank correctly.  Hence, option 1 can fill the blanks both grammatically and contextually correct making option 1 the correct answer.

10.  Taiwan’s parliament passed an anti-infiltration law on Tuesday to __________I________ perceived threats from China as the island __________II__________ for a presidential vote on Jan. 11 amid heightened tension with Beijing.

I II
(A) pitched (D) gears down
(B) illicit (E) wear down
(C) combat (F) gears up

1) A-D

2) B-D

3) C-F

4) B-E

5) A-F

Ans:3

Pitched-put up

Illicit-not legal

Combat-encounter

gears down-change to a lower gear

wear down- become worn

gears up-prepare oneself for an activity or event The correct word that can fill first blank meaningfully and contextually is C. The alternatives that come with C is only F. Hence, option 3 can fill the blanks both grammatically and contextually correct making option 3 the correct answer

Also Read:

English Important questions (New Pattern)

Reasoning Quiz (Puzzles)

English Quiz (New Pattern)

Get Free Online Test Series, Daily GK Update, PIB Current Affairs, Banking Awareness as well as latest updates for Bank PO, Bank Clerk, SSC, RBI, NABARD and Other Government Jobs.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments