EPFO Assistant Prelims 2019: Detailed Shift 3 Exam Analysis

0
276

EPFO Assistant Prelims 

EPFO Assistant 2019 Exam was announced recently and EPFO being a government organization which offers great work opportunities along with an attractive remuneration, is quite popular among the job aspirants. For all those who applied for EPFO Assistant 2019 Exam must know that the exam will be conducted in two phases: Prelims & Mains. EPFO Assistant Prelims was scheduled to be conducted on 31st July in various shifts. The exam was to be conducted in total four shifts. EPFO Assistant 2019 is one of the most awaited and sought-after examinations of the year and thus taking a look at the detailed exam analysis would be quite helpful in other upcoming exams and also to prepare oneself for the upcoming EPFO Assistant Main Exam.The date for EPFO Assistant Mains will be announced later. But going through the analysis will surely give you a clear idea of the pattern and difficulty level of the EPFO Assistant 2019 Exam.

EPFO Assistant Prelims 3rd Shift Exam Analysis & Review (31st July 2019) – Shift 3 – (2pm-3pm)

There were three sections of Quantitative Aptitude, Reasoning Ability & English Language with a total of 100 Questions in the EPFO Assistant Prelims & the available time duration for the whole exam was 60 minutes which was divided among all the sections in 20 min each. This implies that you can not switch to another section until and unless the timing for one gets exhausted. The questions were asked in the sequence of English, Reasoning & Quant. 

The overall level of today’s exam was Easy. The total number of good attempts should be around 85+. 

SECTIONS GOOD ATTEMPTS
English Language  25+
Reasoning Ability 29+
Quantitative Aptitude 30+
TOTAL 85+

EPFO Assistant Prelims QUANTITATIVE APTITUDE (Easy- Moderate)

Quantitative Aptitude section can be considered as one of the scoring sections and therefore can contribute a lot in the overall score. The Quant section in EPFO Assistant Prelims 3rd shift can be said as Easy-Moderate. 

Topic No. of Questions Level
DI – Table(No. of things sold on different no. of months) 5 Easy
Quadratic Equation 5 Easy
Number Series(Missing) 5 Easy
Miscellaneous (Arith.) 10 Easy-moderate
Simplification 10 Easy 
Total 35 Easy

EPFO Assistant Prelims ENGLISH LANGUAGE (Easy)

To many candidates’ relief the English Language section came quite ‘easy’ as compared to all other competitive exams.

Topic No. of Questions Level
Reading Comprehension  10 Easy
Sentence Rearrangement(Single Q) 6 Easy
Error detection  5 Easy
Cloze test  7 Easy
Fillers 2 Easy
Total 30 Easy

EPFO Assistant Prelims REASONING ABILITY (Easy)

Reasoning Ability is considered as complicated but if paid attention it can also be a scoring subject. The level of the Reasoning section can be put under Easy’. 

Topic No. of Questions Level 
Sitting Arrangement and Puzzles –

1. Month/Days based Puzzle             

2. 7 Box Puzzle – 5Q 

3. Circular Arrangement(8 person facing inside) – 5Q

14 Easy
Inequality 5 Easy
Direction Sense 3 Easy
Syllogism(only a few) 4 Easy
Alphabet (5 word given of 3 letters) 5 Easy
Alphanumerical Symbolic Series 4 Easy
Total 35 Easy

To give you a better idea of the EPFO Assistant Exam, we have compiled a set of Quantitative Aptitude exactly in the same way as they appeared in the 3rd shift of EPFO Assistant 2019 Exam.

EPFO Assistant Prelims 2019 Quantitative Aptitude Questions

Q1. A’s population was 40% more than B’s Population. C’s population was 20% less than A’s Population. If difference between B’s population & C’s population was 540. What was A’s population?

  1. 6300
  2. 1200
  3. 1500
  4. 1600
  5. None of these

Ans-a

Q2. The ratio of speed of boat in upstream and speed of boat in downstream is 3:4. If speed of boat in still water is 17.5 kmph. Then how much distance will be covered by boat in  downstream within 27 minutes?

  1. 9km
  2. 10km
  3. 11km
  4. 12km
  5. None of these

Ans-a

Q3. 15 men can do a job in 8 days. 10 women can do same job in 16 days. If they all work together for 4 days, after that 15 men left. In how many days 10 women will finish the remaining job?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5
  5. 6

Ans-c

Q4. 6, 8, 17, 45, 110, ?

  1. 236
  2. 138
  3. 143
  4. 132
  5. None of these

Ans-a

Q5. 

  1. x2=16
  2. y2-11y+28=0

Ans- x≤y

Q6. 

  1. 4x2+8x+3=0
  2. 2y2+9y+10=0

Ans- x>y

Q7.

  1. 2x2-3x+15=0
  2. y2-7y+6=0

Ans- No relation

Q8. 

  1. x2-5x+6=0
  2. 2y2-9y+7=0

Ans-No Relation

Q9. 

  1. 2x2-13x+21=0
  2. y3=27

Ans-x≥y

Q10. 268 – (134-16.5×14) =?

  1. 364
  2. 365
  3. 366
  4. 367
  5. None of these

Ans-b

Q11. 132 ÷ 4×? = 4.95

  1. 0.15
  2. 0.2
  3. 0.3
  4. 0.4
  5. None of these

Ans-a

Q12. 10240.25=2?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. None of these

Ans-d

Q13. ?2+{(92+44)/5) = 61

  1. 6
  2. 16
  3. 12
  4. 13
  5. None of these

Ans-a

Q14. 2079÷?÷9 = 11

  1. 21
  2. 22
  3. 23
  4. 24
  5. None of these

Ans-a

Q15. 242 – ?3 = 49 +311

  1. 6
  2. 7
  3. 8
  4. 9
  5. 10

Ans-a

Q16.2161/3×61/2÷365= 6?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5
  5. None of these

Ans-b

Q17.5/14 ×? +113 = 198

  1. 234
  2. 233
  3. 231
  4. 238
  5. None of these

Ans-d

Q18. 124+?+113=  17

  1. 23
  2. 22
  3. 21
  4. 43
  5. None of these

Ans-d

Q19. The side of a square is 3.5cm less than the diameter of a circle. The area of square is 784 square cm. What will be the circumference of the circle in square cm?

  1. 108cm
  2. 90cm
  3. 99cm
  4. 110cm
  5. None of these

Ans-c

EPFO Assistant is one of the most important examinations of 2019 and thus you should give your best shot in it. The EPFO Assistant Prelims is over and Mains is around the corner therefore all those who are confident enough of their preparation, can start studying for EPFO Assistant Mains 2019. Your study plan should always include enough practice and for that you may practice EPFO Assistant Mains free mock tests.

Get Free Online Test Series, Daily GK Update, PIB Current Affairs, Banking Awareness as well as latest updates for Bank PO, Bank Clerk, SSC, RBI, NABARD and Other Government Jobs.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of