P and Q together can do a piece of work in 15 days, Q and R together can do it in 18 days. P starts the work and works on it for 5 days, then Q takes it up and works for 15 days. Finally, R finishes the work in 14 days. In how many days can R do the work when doing it separately (in days)?

(P + Q)’s 1 day work = 1/15 And (Q + R)’s 1 day work = 1/10 Also, P’s 5 days work + Q’s 15 days work + R’s 14 days work = 1 work ⇒ P’s 5 days work + Q’s 5 days work + Q’s 10 days work + R’s 10 day work + R’s 4 day work = 1 work ⇒ (P + Q)’s 5 days work + (Q + R)’s 10 days work + R’s 4 days work = 1 work ⇒ 5/15 + 10/18 + R’s 4 days work = 1 work ⇒ 1/3 + 5/9 + R’s 4 days work = 1 work ⇒ R’s 4 days work = 1 – ( 1/3 + 5/9 ) work ⇒ R’s 4 days work = 1 – ((3 + 5)/9) = 1 - 8/9 = 1 - 8/9 ∴ R’s 4 days work = 1/9 work ∴ R will complete the work in 4 × 9 = 36 days Alternate method: P+Q can do a work in 15 days & Q+R can do a same work in 18 days Let total workdone = LCM of 15 & 18 = 90 units Hence P+ Q’s one day work = 90/15 = 6 units Q+ R’s one day work = 90/18 = 5 units So P worked for 5 days, Q for 15 days & R for 14 days Or P worked for 5 days, Q for 5 days and Q worked for 10 days, R worked for 10 days & R for 4 days Or P+Q’s 5 days together work = 6×5 = 30 units & Q+R’s 10 days together work = 10×5 = 50 units So remaining work = 90 – 30 – 50 = 10 units This remaining work is done by R in 4 days So R ‘s 1 day work = 10/4 = 5/2 So R can do alone complete job in = 90 /(5/2) = 90×2 /5= 180/5 = 36 days

- A and B together can do a work in 5 days. If A can alone do the same work in 15 days, then in how many days B alone will do the same work?
- ‘A’ alone can do some work in 14 days. ‘B’ and ‘C’ together can do the same work in 12 days. If ‘B’ is half as efficient as ‘A’, then find the time taken by ‘C’ to complete the work alone.
- Efficiency of A, and B are in the ratio of 2 : 3. If both can do a work together in 60 days. Find out how much days A will take to complete the work alone?
- A pipe can fill a tank in 20 hours, and B pipe can drain a tank in 15 hours. If a system of N pipes (fill pipes and drain pipes put together) can fill the tank in exactly 6 hours, which of the following are possible values of N (More than one option could be correct)? (1) 12 (2) 15 (3) 22 (4) 25
- A and B together, B and C together and A and C together can complete a piece of work in 10 days, 14 days and 18 days respectively. Find the ratio of the efficiencies of A, B and C, respectively.
- P and Q can do a piece of work in 20 days and 12 respectively, P started the work alone and then after 4 days Q joined him till the completion of the work. How long did the work last?
- When 24 men work for only 3 days, 5/6th of work remains unfinished. How much work will remain unfinished if 27 men work for only 2 days?
- A can copy 70 pages in 20 hours, A and B together can copy 120 pages in 12 hours. Then in how many pages can B copy 10 hours.
- A, B, and C together can do a work alone in 14 days, 56 days, and 70 days respectively. A alone starts the work and work for 3 days and leaves the work, then B alone does the work for 8 days and leaves the work. If remaining work is done by C alone then for how many days has C worked?
- A work can be completed by ‘A’ and ‘B’, alone in 10 days and 12 days, respectively. Find the number of days taken by ‘C’ to complete the same work alone if ‘A’, ‘B’ and ‘C’ together can complete the whole work in 4 days.

More Time and work Questions

×