More Topics

    Unitary Method Question And Answer

    The unitary method is a mathematical concept that involves solving problems by finding the value of a single unit, and then using this value to find the value of other units. This method is commonly used in solving problems related to proportion, rate, and percentage. The unitary method is important for competitive exam students because it provides a simple and efficient way to solve complex problems involving multiple units.

    Competitive exams such as RBI Grade B, RBI Assistant, SEBI Grade A, IBPS SO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO, SBI Clerk, LIC AAO, SSC CGL, and SSC CHSL often include questions related to the unitary method. Therefore, mastering this concept can significantly improve a student's chances of success in these exams. Practice and familiarity with unitary method problems through mock tests and sample questions is crucial for students to excel in their exams.

    Example Of Unitary Method MCQ Question

    If 4 workers can complete a job in 10 days, how many days will it take for 6 workers to complete the same job?

    A) 6 days

    B) 8 days

    C) 9 days

    D) 12 days

    Explanation:

    To solve this problem using the unitary method, we need to find the value of one unit of work, which is the amount of work one worker can do in one day.

    If 4 workers can complete the job in 10 days, then we can calculate the value of one unit of work as follows:

    4 workers x 10 days = 40 units of work

    Therefore, the value of one unit of work is 40/4 = 10 units of work per day.

    To find out how many days 6 workers will take to complete the same job, we can use the unitary method again:

    6 workers x number of days = 40 units of work

    Number of days = 40/6 = 6.67 days (approximately)

    :- Therefore, the answer is (A) 6 days.

    Tricks And Tips: How To Solve Unitary Method MCQ

    • Determine the value of one unit of work, time, or any other unit given in the problem.
    • Use ratios to compare the relationship between different units given in the problem. For example, if 2 workers can complete a job in 5 days, the ratio of workers to days is 2:5.
    • Once you have identified the unit and established ratios, set up equations to solve the problem. Use the formula: (value of one unit) x (number of units) = (total value of the job).
    • Once you have found the solution, check your work to make sure it makes sense. Ensure you have answered the question asked, and review your work for errors.

    Achieve Excellence with ixamBee

    ixamBee offers Unitary Method mock tests and study material to help students preparing for competitive exams to practice and improve their skills in solving problems related to proportion, rate, and percentage. These tests include a variety of questions and MCQs, allowing students to gain confidence and mastery in using the unitary method to solve complex problems.

    There is no live class for today.

    ×
    ×