Sheetal rides a bike at an average speed of 40 kmph and reaches her destination in 5 hours. Hemlata covers the same distance in 4 hrs. If Sheetal increases her average speed by 10 kmph and Hemlata increases her average speed by 10 kmph, what would be the difference in their time taken to reach destination?

Sheetal’s speed= 40 km/hr. Time taken by Sheetal = 5 hrs. Distance = Speed × Time = 40 × 5 = 200 km. ∴ Distance covered by Hemlata = 200 km. Time taken by Hemalata = 4 hrs. ∴ Hemlata’s Speed = (Distance )/Time = (200 )/4 = 50 km/hr. Sheetal’s increased speed= 50 km/hr. ∴ Time taken by Sheetal = (200 )/50 = 4 hrs. Hemlata’s increased speed = 60 km/hr. ∴ Time taken by Hemlata = (200 )/60 = `3(1)/3` hrs. = 3hrs 20 minutes. ∴ Required difference = 4 hrs – 3hrs 20 minutes = 40 minutes.

- Train P starts from Lucknow to Dehradun at 11:55 am with an average speed of 27.5 m/s. Train Q starts from Dehradunto Lucknowat 1:35 pm with an average speed of 22.5 m/s. At what time the two trains will meet each other if the distance between Lucknowand Dehradunis 615 Km.
- A person travelled a distance of 200 km in 7 hours. He travelled partly on a car at the speed of 50 kmph and partly on cycle at 20 kmph. What is the distance travelled by him on cycle?
- A train covers a certain distance at a speed of 60 km/h and the next same distance with a speed of 75 km/h and the next same distance with a speed of 100 km/h. find the average speed?
- Three cities A, B, and C are located such that they form the vertices of an equilateral triangle if joined by straight lines. Prasanna travels from A to B @ 50 km h. from B to C @ 75 km h and from C to A @ 90 km h. Find the average speed: of Prasanna for the entire journey.
- Ratio of speeds of ‘A’ and ‘B’ is 2:3, respectively. If they participate in a 450-metre race and ‘B’ gives ‘A’, ahead start of ‘m’ metres, then they finish the race at the same time. Find the value of ‘m’.
- I walk a certain distance and ride back taking a total time of 37 minutes. I could walk both ways in 55 minutes. How long would it take me to ride both ways?
- A motor car travels a distance of 180 km at the speed of 20 kmph. If it covers the next 100 km of its journey at the speed of 20 kmph and last 40 km of its journey at the speed of 20 kmph. What is the average speed of the car?
- A motor-cycle covers 90 km with a speed of 40 km/hr. find the speed of the motor-cycle for the next 90 km journey so that the average speed of the whole journey will be 60 km/hr.
- The speed of two cars A and B are in the ratio of 13:17 respectively. Car A travels 16 km less than the car B in the same time duration. What was the distance (in km) travelled by the car B during that time?
- A train covers a distance of 40 km at the speed of 30 km/h the next 33 km distance covers with a speed of 44 km/h and last 80 km with the speed of 64 km/h find the average speed of the train?

More Time and distance Questions

×