A train running at 72 km/hr takes 20 seconds to pass a platform and the train takes 6.5 seconds to pass a car running at 36 km/hr in the opposite direction. Find the length of the train and that of the platform.

Speed of the train = 72 kmph i.e., 72 × 5/18 = 20m/s So, total distance cover in 20 seconds = 20 × 20 = 400m Speed of Car = 36kmph i.e, 36 × 5/18 = 10m/s Relative speed of Car and Train in Opposite direction = 20 + 10 = 30 m/s So, Distance cover in 6.5 seconds = Length of the train = 30 × 6.5 = 195m Hence, Length of the Platform = 400 – 195 = 205m

- A ferry takes 75 minutes to row to place B from another place A along the stream. The distance between place A and place B is 37.5 km. If the speed of the ferry in still water is four times more than that of the stream, then how much distance will the ferry cover in 4.7 hours against the stream?
- The diameter of a wheel W is 63 cm. It completes 1000 rotations in 1 minute. Find the speed of the vehicle.
- A train crosses a pole in 12 sec, and a bridge of length 170 m in 36 sec. Then the speed of the train is:
- ‘A’ and ‘B’ started moving towards each other at same time with a speed of 15 km/hr and 10 km/hr, respectively. If the distance covered by ‘A’ is 22 km more than that by ‘B’, when they meet then find the initial distance between them.
- If Lalitha leaves home and drives to her school at a speed of 45kmph, she reaches 5 minutes later than when she drives at 60kmph speed. Find the distance to her school (in km)
- Speed of a car and a bus is 25 km/h and 15 km/h, respectively. If the time taken by the car to cover a distance of ‘8x’ km is 1 hour less than time taken by the bus to cover a distance of ‘6x’ km, then find the value of ‘8x’.
- A man travels some distance at a speed of 32 km/hr and returns at a speed of 24 km/hr. If the total time taken by him is 2 hrs 20 min, the distance is
- A goods train and a passenger trains are running on parallel tracks in the same direction.The driver of the goods train observes that the passenger train coming from behind overtakes and crosses his train completely in 50 seconds. Whereas a passenger on the passenger train marks that he crosses the goods train in 20 seconds. If the speed of the trains be in the ratio of 1:3, find the ratio of their lengths?
- If I can walk a certain distance in 25 days when I rest 8 hours a day, how long will it take me to walk twice as far as if I walk twice as fast and rest twice as long each day?
- How much time a train 200 metres long running at the speed of 72 km/hr take to cross a bridge 180 metres in length?

More Time and distance Questions

×