By mistake, by dividing Rupees 2256 between x, y and z in the proportion 1/3: 1/4: 1/5, it was divided in the proportion of 3:4:5. What is the difference between the amount of the one who gains the most and the one who losses the most?

LCM of 3,4,5 = 60 (1/3:1/4:1/5)× 60 20:15:12 47x = 2256 x = 48 Share of x = 20× 48 = 960 y = 15× 48 = 720 z = 12× 48 = 576 Now, 2256 divided into 3:4:5 by mistake. 3p + 4p + 5p = 2256 12p = 2256, p = 188 X’s share = 3p = 3× 188 = 564 Z’s Share = 5p = 5× 188 = 940 Difference = 940 – 564 = 376

- Incomes of company A and company B are in the ratio of 4:7. Had the income of company A been more by Rs.15 lakh, the ratio of their incomes would have been 3:4. What is the income of company B?
- The ratio of the monthly salary of Supriya to that of Mohini is 3 : 5. Supriya and Mohini both save 30% and 42% respectively of their monthly salaries respectively. Supriya invests `1/5` of her savings in PPF and Mohini invests` 3/7` of her savings in PPF. If Supriya and Mohini together saved Rs. 29700 in PPF, what is Mohini’s monthly salary?
- The ratio of the monthly incomes of Dinesh, Nikhil and Rohan is 64:73:81. If Dinesh’s annual income is 10,496, what is Rohan’s annual income?
- The ratio of P :Q is 3 : 5 and that of Q : R is 4 : 7. If P equals 2400, then what is the value of R?
- The ratio of two numbers is 4:7. If each number is decreased by 4, the ratio becomes 5:9. Find the smaller numbers.
- The price of sugar is increased by 15%. If the expenditure is not allowed to increase, the ratio between the reduction in consumption and the original consumption is:
- 4 years ago ratio of the ages of the two persons A and B was 5:2. 2 years hence the ratio of their ages will be 8:5. Find the present age of B.
- The ratio of males and females in a zoo is 5:6 respectively and the percentage of children among males and the percentage of children among females are 15% and 20% respectively. If the number of adult females in the zoo is 4320 then what will be the total population in a zoo?
- The ratio of P’s to Q’s salary is 5 : 7. If Q’s salary is increased by 35%, his total salary becomes Rs. 52,920. What is the salary of P?
- The total number of students in a school is 36580. If the ratio of boys to the girls in the school is 55:63 respectively, then find the total number of girls in the school.

More Ratio and proportion Questions

×

×