Question
Read the following group of statements and choose the
best inference/s which can be deduced from the argument given below. The argument on the power of ‘less’ obviously had lessons for the Anthropocene, the age of human impact on earth. The economic logic of ‘more’ is now entrenched around the world- consuming is a duty. This has improved life-chances around the world, but “just because more has made things better does not mean less cannot.” The planet has finite resources, and continuous progress depending on farm land, water and fossil fuels is not a real possibility. I. People are obsessed with the concept of ‘more’ rather ‘less’. II. Human impact on the earth has increased life-chances around the world. III. Consumption of resources will lead to scarcity in the near future of finite resources.Solution
The main contention of the passage implies that humans have impacted the Earth by using its finite resources and are always obsessed with rigorous consumption. Moreover, they are obsessed with more and more usage of these finite resources, and therefore it is an implication of ‘more’ rather than ‘less’. More consumption of finite resources definitely will lead to scarcity in the near future and therefore both I and III can be clearly inferred from the passage. Statement II however lacks direct evidence and therefore can be rejected as inference. Hence, Option A is the correct answer.
______ company is all set to acquire Danske Bank’s IT centre in India?
Essar’s Power operational 400 kV inter-state transmission line in Madhya Pradesh to Chhattisgarh for Rs 1913 crore is being purchased by which group? ...
Recently the Union Home Minister Shri Amit Shah inaugurated the 120 feet tall polo statue in which of the following states of India?
Who was the first Indian woman to win an Olympic medal?
Who has issued the guidelines on the import of gold by Tariff Rate Quota (TRQ) holders under the India-UAE Comprehensive Economic Partnership Agreement ...
Where was the 3rd EPG meeting of BIMSTEC held recently?
Which of the following Ashram is situated in Sitapur district of Uttar Pradesh?
Which of these forts is known as Gateway of Haryana?
The important centres for cricket bats and other playing goods are
Who is new CEO of Unique Identification Authority of India (UIDAI) ?