If I can walk a certain distance in 25 days when I rest 8 hours a day, how long will it take me to walk twice as far as if I walk twice as fast and rest twice as long each day?

Walking hours per day = 24 – 8 = 16 hours Total walking hours = 25 ×16 = 400 hours Distance is doubled and speed too. (Both cancel each other) New walking hours (per day) = 24 – 16 = 8 hours ∴ Required Time = 400/8 = 50 days

- If a man cycles at 10 km/hr, then he arrives at a certain place at 1 p.m .If he cycles at 15 km/hr, he will arrive at the same place at 11 am At what speed must he cycle to get there at noon?
- Buses A and B are moving around a circular ground of radius 140 m. If the speeds of the buses A and B are 15 m/sec and 20 m/sec respectively, then what is the difference between the time taken by bus A and B to complete 3 round of the ground?
- The speed of a bike increases by 4 km/hr after every 1 hour. If the distance travelled by the bike in 1st hour is 27 km, the find the total distance travelled by the bike in 11 hours.
- The speed of two cars A and B are in the ratio of 8:11 respectively. Car A travels 18 km less than the car B in the same time duration. What was the distance (in km) travelled by the car B during that time?
- A man travels a certain distance at 12 km/h and returns to the starting point at 9 km/h. The total time taken by him for the entire journey 2 (1/3) hours. The total distance (in km) covered by him is:
- Train P starts from Lucknow to Dehradun at 11:55 am with an average speed of 25 m/s. Train Q starts from Dehradunto Lucknowat 1:35 pm with an average speed of 20 m/s. At what time the two trains will meet each other if the distance between Lucknowand Dehradunis 595 Km.
- A boy goes to school at 11 km/Hr and return at a speed of 10 km/hr. If he takes 21 hrs in all. Find the distance from his village to school.
- Train P starts from Lucknow to Dehradun at 11:55 am with an average speed of 22.5 m/s. Train Q starts from Dehradunto Lucknowat 1:35 pm with an average speed of 17.5 m/s. At what time the two trains will meet each other if the distance between Lucknowand Dehradunis 615 Km.
- A train has to cover a distance of 210 km in 14 hours. If it covers half journey in 4/7
^{th}time, then the speed of covering the remaining distance in the time left has to be: - Speed of a car and a bus is 25 km/h and 15 km/h, respectively. If the time taken by the car to cover a distance of ‘8x’ km is 1 hour less than time taken by the bus to cover a distance of ‘6x’ km, then find the value of ‘8x’.

More Time and distance Questions

×

×