In a village, number of male, female and children are in the ratio of 3:5:7. If 90% of the males are literate, 80% of females are literate and 40% of children are illiterate, find the % of number of illiterate persons in the village.

Let us assume that no. of Male, Female and Children be 300, 500 and 700 respectively. Total no. of persons = 1500 No. of literate males = 90% of 300 = 270 No. of illiterate males = 300 - 270 = 30 No. of literate females = 80% of 500 = 400 No. of illiterate females = 500 - 400 = 100 No. of illiterate children = 40% of 700 = 280 No. of literate children = 700 - 280 = 420 Total no. of illiterate persons = 30 + 100 + 280 = 410 So % of illiterate = `(410/1500)xx100` = 27.33%

- A started a business with an investment of Rs.32000. After few months B joined him with an investment of Rs.40000. If at the end of the year, they share the profit in the ratio of (A:B) 15:16, then find after how much time B joined the business?
- If the radius of the base of a right circular cylinder is increased by 20% and the height is decreased by 30%, then what is the percentage increase/decrease in the volume?
- The boys and girls in a college are in the ratio 4:3. If 15% of the boys and 22% of the girls are adults, the percentage of students who are not adults is-
- Megha got 38% of the maximum marks in an examination and failed by 6 marks. In the same examination Teena got 42% of the total marks which is 14 marks more than the passing marks. What were the passing marks in the examination?
- Rajesh spent 46% of his monthly income on food and 54% of the remaining of study. If total monthly savings (after spending on food and study) of Rajesh is Rs. 2484, then find the amount spent by him on study.
- A money lender finds that due to a fall in the annual rate of interest from 10% to 8(3/4)%, his year's income diminishes by ₹84.50. Find his capital.
- Anju deposited two parts of a sum of Rs. 30,000 in different banks at the rate of 15% per annum and 12% per annum respectively. In one year she got Rs. 4140 as the total interest. What was the amount deposited at the rate of 12% per annum?
- Rajesh spent 45% and 20% of his monthly salary on food and rent, respectively. Of the remaining amount, he gave 16% and 25% to his mother and brother, respectively. Find the amount spent by him on food, if the difference between the amount received by his brother and the amount spent on rent is Rs. 1125.
- The income of a person is Rs.12000 and his expenditure is Rs.8000. In the next year his income and expenditure is increased by 10% and 20% respectively. His saving is what percent less than that of the previous saving?
- Two numbers are less than a third number by 25% and 31% respectively. Find the percent by which the second number is less than the first.

More Percentage Questions

×