Question

If the price of rice has increased from Rs 40 per kg to Rs. 60 per kg, by how much percent a person has to decrease his consumption so that his expenditure remains same.     

A 66.67% Correct Answer Incorrect Answer
B 40% Correct Answer Incorrect Answer
C 33.33% Correct Answer Incorrect Answer
D 50% Correct Answer Incorrect Answer

Solution

Let the consumption be 100 kg. When price is Rs.40 per kg, then the expenditure = 100 x 40 = Rs. 4,000. At Rs.60 per kg, the 60 x consumption = 4000 Consumption = 4000/60 = 66.67 kg. Required decreased % = 100 – 66.67 = 33.33%

Practice Next
×
×