If price of grains is increased by 50%, by how much percent a person has to decrease his consumption of grains so that expenditure on grain increases only by 17%.

Sol. Let the original price of grain be Rs.100 per kg. and original consumption be 100 kg. original expenditure = 100 x 100 = Rs. 10,000 New price = Rs.150 per kg & new expenditure must be Rs. 10,000 New expenditure = new price x new consumption ⇒ 11700 = 150 x new consumption ⇒ new consumption = 11700/150= 78 kg. Decrease in consumption = 100 – 78 = 22 kg. % decrease in consumption = 22 %

- If x is 80% of y, then what percent of 2x is y?
- Income of Vipin is Rs.36000 and he saves 60% of his income. The expenditure of Sahil is Rs.2600 more than that of Vipin and he saves 66% of his income. Find the sum of the income of Vipin and Sahil together.
- A Company allow 8% commission on the total sales to its salesman but if the salesman is appointed on a fix salary of Rs. 10000 and 6% commission on the sales more than 30000. If in second condition the salesman receives 2400 more than the first condition. Find the total sales?
- A batsman scored 124 runs, which included 6 boundaries and 10 sixes. What percentage of his total score did he make by running between the wickets?
- If y exceeds x by 15 % then x is less than y by what percent?
- The respective ratio of monthly income of A to monthly income of B is 6:7, and A’s saving is (100/7)% more than B’s saving. Find the expenditure of A, if the sum of monthly income of A and B is Rs. 52000, and expenditure of B is Rs. 14000.
- Monthly savings of X is 50% of his monthly income which is Rs. 9000. If ratio of monthly expenditure of Y and X is 15:8 respectively and monthly savings of X is 25% more than that of Y then find monthly income of Y.
- In an election, two candidates participated. 20% voters did not cast their votes, out of which 600 votes declared invalid and the winner get 75% of the valid votes and wins by 4500 votes. Find the number of voting list.
- Rahul spent 50% of his monthly income on household item, 20% of his monthly income on buying clothes. 5% of his monthly income on medicines and remaining amount of Rs.11,250 he saves. What is Rahul’s monthly income?
- A girl spent 12% of her monthly income on clothing. Of the remaining, she spent on travel and food in the ratio of 7:4. If the difference of the income spent on travel and food is Rs.1224, then find her monthly income.

More Percentage Questions

×

×