The ratio between the present age of Beena and Meenal is 4:5, where Sumit is 3 years younger than Meenal then find the ratio of their ages 6 years hence.

Let present age of Beena be 4x years and of Meenal of 5x years. According to the question, => 4x = 5x – 3 => x = 3 Present age of Beena = 4×3 = 12 years Present age of Meenal = 5×3 = 15 years Now, 6 years hence their ratio of ages, Beena age = 12 + 6 = 18 years Meenal age = 15 + 6 = 21 years Required ratio = 18:21 = 6:7

- The vice-captain of a cricket team of 11 members is 24 years old and the opener is 5 years older. If the ages of these two are excluded, the average age of the remaining players is 2 years less than the average age of the whole team. What is the average age of the team?
- Present ages of P and Q are in the ratio 5:7 respectively. If Q’s age, 11 years hence from now will be 5 times of P’s age, 5 years ago from now, then find the present age of Q.
- If 7 years is subtracted from the present age of Rohit and the remainder is divided by 13, then the present age of his grandson Amit is obtained. If Amit is 5 years younger than Mohit whose age is 10 years, then what is the age of Rohit?
- The present age of A is 5/3 times to that of his marriage age. Present age of his brother is 1/3rd of his present age. If A was married 36 years ago then find the present age of his brother.
- A’s age is the fifth part of his father’s age. After 7 years, the age of A’s father will be twice the age of B. If B’s 6th birthday is celebrated 3 years ago, then what is the current age of A?
- If R’s age is twice the average age of P, Q and R. P’s age is one third the average age of P, Q and R. If Q is 10 years old, the average age of P, Q and R is?
- At present Meena is eight times her daughter’s age. Eight years from now, the ratio of the ages of Meena and her daughter will be 9 : 2 respectively. What is the Meena’s present age?
- The total age of A, B and C seven years hence will be 90 years. Find the age of C six years hence, if the present age of A and B is 39 years and 25 years respectively.
- A is five times as old as B. C was twice-as old as A six years ago. In six years' time, A will be 31. Find the sum of the present ages of B and C.
- A is 2 years older than B while C is 3 years younger than B. The ratio of age of A, 5 years hence and age of B, 4 years ago is 5:4. What was age of C, 10 years ago?

More Age Questions

×

×