Train ‘A’ running with a speed of 108 km/hr crosses a vertical pole in 8 seconds. Find the time taken by the train ‘A’ to cross a train ‘B’ whose length is 130 metres less than that of train ‘A’ and whose speed is 1/3 more than that of train ‘A’ if both are running in opposite direction.

Speed of train ‘A’ = 108 × (5/18) = 30 m/sec

Length of train ‘A’ = 30 × 8 = 240 metres

Length of train ‘B’ = 240 – 130 = 110 metres

Speed of train ‘B’ = 30 + (30/3) = 40 m/sec

Required time taken = (240 + 110)/(30 + 40) = 350/70 = 5 seconds

- Train A running at speed of 81 km/hr crosses a platform having twice the length of train in 12 sec. Train B whose length is 360m crosses same platform in 18 sec, then find the speed of train B ?
- A 200 m long train overtakes another 160 m long train in 24 sec. If the speed of the slower train is 72 kmph, what is the speed of the faster train?
- A train can cross a pole, a bridge of 570 meter long and platform of 480 meter long in 11 seconds, _____ seconds and 27 seconds, respectively. The value given in which of the following option will fill the blank to make the above statement true:
- Time is taken by two trains running in opposite directions to cross a man standing on the platform in 31 seconds and 19 seconds respectively. It took 24 seconds for the trains to cross each other. What is the ratio of their speeds?
- Train A running at speed of 126 km/hr crosses a platform having twice the length of train in 15 sec. Train B whose length is 400m crosses same platform in 36 sec, then find the speed of train B ?
- A 180 m long train crosses another 270 m long train running in the opposite direction in 12 seconds. If the shorter train crosses a pole in 12 seconds, what is the speed of longer train?
- A train 200 metre long takes 30 sec to cross a man running at a speed of 4 km/hr in the direction opposite to that of train. What is the speed of the train?
- Two trains approach each other at 21 kmph and 25 kmph from 2 places 230 km apart. After how many hours they will meet?
- Two trains A and B started from a point and running perpendicularly. if the speed of train A and train B is 3.5 km/hr and 12 km/hr respectively, find the distance between them after 2 hours.
- A train can cross a pole in 36 seconds. While if the train increased its speed by 50% then time taken by it to cross 324 metres long platform is 42 seconds. Find the time taken by the train to cross a 120 metre long tunnel.

More Trains Questions

×