A car travels a distance of200 km at the speed of 50 kmph. If it covers the ne×t 160 km of its journey at the speed of 80 kmph and last 80 km of its journey at the speed of 40 kmph. What is the average speed of the car?

D1= 200 Km, S1= 50 Km/hr, D2= 160 Km, S2 = 80 Km/hr, D3= 80 Km, S3= 40 km/hr. T1= (Distance )/Speed = (200 )/50 = 4 hr. T2 = (Distance )/Speed = (160 )/80 = 2 hr. T3= (Distance )/Speed = (80 )/40 = 2 hr. Average Speed= (Total Distance )/(Total Time) = (440 )/8 = 55 km/hr.

- A takes 2 hours 30 minutes more than B to walk 40 km. If A doubles his speed, then he can make it in 1 hour less than B. How much time (in hours) does A require for walking a 40 km distance?
- Speed of a car and a bus is 20 km/h and 10 km/h, respectively. If the time taken by the car to cover a distance of ‘8x’ km is 1 hour less than time taken by the bus to cover a distance of ‘5x’ km, then find the value of ‘8x’
- If a person walks 25% more than of his usual speed, reaches his distance 90 minutes before. If the destination is 420 km away, then the usual speed of a person is (in km/hr)?
- The average speed of a bus is half the speed of a train. The train covers 5200 km in 13 hours. How much distance will the bus cover in 36 minutes?
- A train covers a certain distance at a speed of 8 km/h and the next same distance with a speed of 14 km/h and the next same distance with a speed of 24 km/h. find the average speed?
- If the sum of upstream and downstream speed is 32 km/hr and the speed of the current is 6 km/hr. Then find time taken to cover 44 km in downward?
- Sheetal rides a bike at an average speed of 40 kmph and reaches her destination in 5 hours. Hemlata covers the same distance in 4 hrs. If Sheetal increases her average speed by 10 kmph and Hemlata increases her average speed by 10 kmph, what would be the difference in their time taken to reach destination?
- How many km per hour does a man walk who passes through a street 1400 m long in 12 minutes?
- Car' A' travels at the speed of 65 km/hr and reaches its destination in 8 hours. Car 'B' travels at the speed of 70 km/hr and reaches its destination in 4 hours. What is the ratio of the distance covered by car A and car B respectively?
- A cyclist covers a distance of 14 km in 25 minutes. How much distance will he cover in 18 minutes (in km)?

More Time and distance Questions

×