A car covers its journey at the speed of 50 km/hr in 4 hours. If the same distance is to be covered in 2 hours, by how much the speed of car will have to increase?

Initial speed = 50 km/hr Total distance = 50× 4 = 200 km New speed = 200/2 = 100 km/hr Increase in speed = 100 - 50 = 50 km/hr

- In a 900 meter marathon, if Akhil beats Suraj by 150 meters and Suraj beats Puneet by 300 meters, then find the distance by which Akhil beats ‘C’.
- A can walk a certain distance in 11 days when he rests 8 hours a day. How long will he take to walk twice the distance, twice as fast and resting twice as long each day?
- Train P starts from Lucknow to Dehradun at 11:55 am with an average speed of 16.5 m/s. Train Q starts from Dehradunto Lucknowat 1:35 pm with an average speed of 11.5 m/s. At what time the two trains will meet each other if the distance between Lucknowand Dehradunis 555 Km.
- While going to a destination after travelling 75km, the driver noticed some problem in the clutch of the bus due to which he had to proceed at 2/5 of its former rate and reached the destination 5 hours late. Had the problem in the clutch happened 15 km further on, it would have arrived 30 minutes sooner. Find the speed of the bus and total distance covered by the bus?
- Two cars A and B travel from one city to another, at speeds of 72 km/hr and 90 km/hr respectively. If car B takes 1 hour lesser than car A for the journey, then what is the distance (in km) between the two cities?
- The average speed of a bus is 2/3 of the average speed of a car which covers 1800 km in 20 hrs. What is the average speed of the bus?
- Paras starts chasing a Vipin, 5 hours after the Vipin starts running. Paras takes 6 hours to catch the Vipin. If the average speed of the Paras is 22 km/hr, find the average speed of the Vipin?
- Find the distance travelled (in km) by the truck to reach point B from point A, if a car cover 25% the same distance in 2 hours and a truck covers 30% of the distance in 12 hours. The sum of speed of the car and truck is 120 km/hr.
- A driver of an army truck sees an ambulance 80 meters ahead of him. After 10 seconds the ambulance is 70 m behind. If the speed of the truck is 104kmph, then what is the speed of the ambulance?

More Time and distance Questions

×