There are 7 people in a group. Average age of the group decreases by 5 when two more people join the group. Find the average age of the new group.

Statement I: Sum of the ages of the two people who joined later is 25 yrs.

Statement II: Total of the ages of people originally was 245 yrs.

From statement I: People becomes 9 from 7, and average decreases by 5. Let ‘n’ is previous average and then ‘n - 5’ is new average. So Sum of ages of 2 new people becomes 9 × (n – 5) – 7 × n which is given 25 So 9 × (n – 5) – 7 × n = 25 So 9n – 45 – 7n = 25 or 2n = 25+45= 70 So, n = 70/2 = 35 So average of new group = 35 – 5 = 30 From statement II: Total age of 7 people is 245 years, so their average = 245/7 = 35 So, average of new group = 35 – 5 = 30 So answer can be determined by either of statement I or II.

- How much time does A take alone to complete the work? I. B alone takes 45 days, while A and B together take 15 days to complete the work. II. A and B can do a piece of work in 8 days, and B and C can do the same work in 12 days.
- Aaj Tak has projected that in the year 2014, the male viewership of the channel will be increased by 20% and female viewership will be same when compared to year 2013. As per the projections, what will be the total number of viewers of Aaj Tak in the year 2014?
- Find the rate percent? I. The ratio of difference of C.I and S.I for 3 years and 2 years is 19:6. II. The difference between C.I and S.I on a certain sum of money of Rs 5,000 for 2 years is Rs 72.
- What is the labeled price of the article? I. The profit earned would be 20% if no discount is offered. II. The SP after offering 10% discount on the labeled price is Rs. 720.
- What is the speed of man in still water? Statement I : The speed of man in still water is twice the speed of the stream. Statement II : In 30 minutes, the man can swim thrice as far with the stream as he can against the stream.
- In how much time will a train running at a speed of 48 km/hr cross the other train running in opposite direction? I. The length of the two trains is 90 metres and 120 metres respectively. II. The speed of the second train is 60 km/hr.
- How many students from Institute R got placement? I. The number of students studying in Institute Q and R are in the ratio of 5:7. II. 55% of the students studying in institute R got placement.
- What is the area of the circular field? Statement I: The area of the largest square that can be inscribed in the given circular field is 6400 sq. cm. Statement II : The area of the smallest square in which the given circular field can be inscribed is 4900 sq. cm.
- What is the average salary of 10 officers , if a clerk’s salary is Rs. 15,000? I. The total salary of 10 officers and 5 clerk is Rs. 4,25,000. II. A clerk’s salary is 42% of the average salary of 10 officers.
- Is a two-digit number divisible by 5 ? I.The sum of the two digit of the number is 7. II. The product of the two digits of the number is 10.

More Data Interpretation Questions

×